Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Αναβαθμίζεται τεχνολογικά το Kτηματολόγιο


          Μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα αναμένεται να υλοποιήσει η εταιρία του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ) προκειμένου να απλοποιήσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες αλλά και τους επαγγελματίες.
  
              Οι υπηρεσίες αυτές θα περιλαμβάνουν την ηλεκτρονική υποβολή πράξεων από επαγγελματίες (συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές) από τα γραφεία τους προς τα Κτηματολογικά Γραφεία, χωρίς μετάβαση σε αυτά, την εξ αποστάσεως έρευνα με ηλεκτρονικό τρόπο στα κτηματολογικά βιβλία και την ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων για έκδοση πιστοποιητικών.
         Επιπλέον, στο ΕΣΠΑ έχει ενταχθεί ως έργο και η ηλεκτρονική υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους από τα γραφεία τους προς τα Κτηματολογικά Γραφεία, ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διαβίβαση στη βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ Α.Ε. των συμβολαίων που συντάσσονται και μεταγράφονται σε Υποθηκοφυλακεία της Χώρας για περιοχές που έχουν κηρυχθεί υπό κτηματογράφηση.

            Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τους υδρογονάνθρακες συμπεριλήφθηκε ρύθμιση για την ηλεκτρονική υποβολή στη βάση της ΕΚΧΑ Α.Ε. των τοπογραφικών διαγραμμάτων που συντάσσουν οι μηχανικοί για ακίνητα σε όλη τη χώρα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου