Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Πώς θα γίνει η διαδικασία κτηματογράφησης των νέων περιοχών


          Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στον μεγάλο διαγωνισμό για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας βάζει πλέον σε μια συγκεκριμένη βάση την επανεκκίνηση του έργου. Η 4η και τελευταία γενιά κτηματογράφησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020, παράλληλα με την κύρωση των δασικών χαρτών. Η «Κ» σήμερα απαντά σε 10 βασικά ερωτήματα για τη διαδικασία κτηματογράφησης των νέων περιοχών.
1. Πότε θα ξεκινήσει η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο 60% της χώρας;
– Αν δεν ασκηθούν ένδικα μέσα, τότε οι συμβάσεις θα υπογραφούν τον Μάιο του 2017, ειδάλλως το φθινόπωρο.
2. Ποτέ θα κληθούν οι πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις στο κτηματολόγιο;
– Λογικά στις αρχές του 2018.
3. Ποιος υποβάλλει δήλωση στο κτηματολόγιο;
– Οποιοσδήποτε (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) έχει ένα είδος ιδιοκτησιακού δικαιώματος: πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία, δουλεία, τα «δικαιώματα προσδοκίας», θέση στάθμευσης, τίτλο μεταφοράς συντελεστή κ.λπ.
4. Πώς υποβάλλονται οι δηλώσεις;
– Οι δηλώσεις υποβάλλονται αναλογικά ή ηλεκτρονικά στο γραφείο κτηματογράφησης με προθεσμία 3 μηνών (από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η έναρξη υποβολής δηλώσεων) για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 για τους κατοίκους εξωτερικού.
5. Τι απαιτείται για την υποβολή δήλωσης;
– Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα με απλά φωτοαντίγραφα (δεν είναι ανάγκη να είναι επικυρωμένα) των πράξεων που το αποδεικνύουν. Επίσης συνιστάται η ταυτόχρονη υποβολή του πιστοποιητικού εγγραφής/μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο. Η υποβολή τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το τοπογραφικό αναφέρεται ή έχει προσαρτηθεί στο συμβόλαιο. Ωστόσο είναι προφανώς καλύτερο και ασφαλέστερο για τον πολίτη να υποβάλει το δικό του τοπογραφικό, με ακριβείς συντεταγμένες, ιδίως για τα ακίνητα εκτός αστικών περιοχών.
6. Τι ισχύει για τις περιοχές όπου υπάρχει δασικός χάρτης;
– Με βάση τον δασικό χάρτη το Δημόσιο θα δηλώσει την ακίνητη περιουσία του. Και εφόσον προκύψει αντιδικία για ένα ακίνητο, ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει συγκεκριμένα έγγραφα (λ.χ. παραχωρητήριο) που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία του έναντι του Δημοσίου.
7. Πότε καταβάλλεται το «κτηματόσημο»;
– Καταβάλλεται είτε κατά την υποβολή της δήλωσης (μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας), ή σε δεύτερο χρόνο, μετά την έκδοση του εντύπου «προσωρινής καταχώρισης δήλωσης» στις τράπεζες. Ωστόσο όταν δεν καταβάλλεται αμέσως, ο πολίτης δεν μπορεί να εκδώσει αποδεικτικό υποβολής δήλωσης.
8. Τι γίνεται αν κάποιος δεν υποβάλει δήλωση στο κτηματολόγιο;
– Το ακίνητό του καταχωρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και έπειτα από μερικά χρόνια, όταν οριστικοποιηθούν οι εγγραφές, θα μεταβιβαστεί στο Δημόσιο.
9. Τι γίνεται αν κάτι καταγραφεί λανθασμένα;
– Υπάρχει χωριστή διαδικασία για τη διόρθωση των εγγραφών. Αν πρόκειται για κάτι απλό, όπως ένα ορθογραφικό λάθος, λύνεται με μια αίτηση. Αν υπάρχει αντιδικία ακολουθείται η διαδικασία των εντάσεων και κατόπιν η δικαστική οδός.
10. Τι γίνεται αν επιθυμώ να πωλήσω το ακίνητο, ενόσω η διαδικασία κτηματογράφησης βρίσκεται σε εξέλιξη;
– Η αλλαγή ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλωθεί στο κτηματολόγιο.


Το Στ. Νιάρχος στα 10 top αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο το 2016


«Ένα πολύ σημαντικό αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό τοπόσημο, διεθνούς εμβέλειας»

          Το ArchDaily, ένα από τα πιο δημοφιλή sites αρχιτεκτονικής στον κόσμο, συμπεριέλαβε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη λίστα με τα 10 αρχιτεκτονικά έργα που ξεχώρισαν σε παγκόσμια κλίμακα το 2016. Τα ξεχωριστά πρότζεκτ ανέδειξε ο Βρετανός κριτικός, Oliver Wainwright, ο οποίος διερεύνησε τον παγκόσμια χάρτη από τη Νέα Υόρκη στη Δύση μέχρι το Όσλο στην Ανατολή, με εξαίρεση την Παλαιστίνη. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Βρίσκεται 4,5 χμ νότια από το κέντρο της Αθήνας, στο Δέλτα Φαλήρου, και το ΚΠΙΣΝ λειτουργεί ως πολυλειτουργικός χώρος παιδείας, πολιτισμού και διασκέδασης.

        Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 617 εκατομμύρια, ποσό που συμπεριλαμβάνει δύο δωρεές αξίας 5 εκατομμυρίων (6 εκατομμυρίων) έκαστη, προς την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, για τη μετάβαση στα νέα τους κτίρια.Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Η ιδέα για το ΚΠΙΣΝ άρχισε να διαμορφώνεται το 1998, με την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Το σχέδιο οραματίστηκε τη συνύπαρξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο, δωρίζοντας στη χώρα ένα πολύ σημαντικό αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό τοπόσημο, διεθνούς εμβέλειας.

            Οι περιοχές του Παγκόσμιου Νότου, διαθέτουν αθέατη αρχιτεκτονική που προφανώς δεν άξιζε επισήμανσης τη δεκαετία του '90, όμως τώρα που το παγκόσμιο σκηνικό έχει αλλάξει, με την άνοδο του ανθρωπισμού, αποκεντρωμένου και τοπικού, παγκόσμιου και ετερογενούς, επιταχυνόμενου και μη ισόρροπου, δεν υπάρχουν πια κόκκινες και μπλε χώρες, αλλά μια ποικιλία χρωμάτων που αναδύονται σαν σε πίνακα του Πόλοκ. Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν άνω του 40% της παγκόσμιας οικονομίας και ήδη περιλαμβάνουν τις περισσότερες μεγαλουπόλεις του κόσμου, χωρίς όμως αναγνώριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Έτσι, τα αρχιτεκτονικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν για το 2016, βοηθούν στην κατανόηση του εύρους της αρχιτεκτονικής
καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα.



Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΤΕΡΝΑ: Προχωρά η κατασκευή του νότιου τμήματος (Ξυνιάδα – Λαμία) του Ε65

          Υπεγράφη από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, με βάση την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης, η ανάθεση της κατασκευής του νότιου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας στην «Κεντρική Οδό», μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
         Σύμφωνα με την απόφαση, η κοινοπραξία αναλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος Ξυνιάδα – Λαμία, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ καθώς και την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών ύψους 5,75 εκατ. ευρώ στο ίδιο τμήμα. Σημειώνεται πως σήμερα κατασκευάζεται το κεντρικό τμήμα (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) του Αξονα Κεντρικής Ελλάδας, ενώ είχε προσωρινά σταματήσει η κατασκευή του νοτίου τμήματος (Λαμία – Ξυνιάδα) καθώς και του βόρειου (Τρίκαλα – Εγνατία Οδός). Με την απόφαση Σπίρτζη ανοίγει ο δρόμος ώστε να ξεκινήσουν τα έργα και στο νότιο τμήμα.
              Η σύμβαση για το έργο των 231 χλμ. (όταν ολοκληρωθούν και τα δύο άλλα τμήματα δηλαδή Λαμία - Ξυνιάδα και σύνδεση με Εγνατία Οδό) αφορά στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδος (Ε65), από ημικόμβο με Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος του Α/Κ Θερμοπυλών έως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία οδό (συνολικό μήκος 174 χλμ.), καθώς και στη διαχείριση και συντήρηση του τμήματος του Π.Α.Θ.Ε. από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες (συνολικό μήκος 57 χλμ.). Όταν τα έργα ολοκληρωθούν το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, αντί των 2 ωρών και 30 λεπτά σήμερα. Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του, συναντάμε:

• 15 Κόμβους
• 6 Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών
• 3 Σταθμούς Πυροσβεστικής Και Τροχαίας
• 7 Σήραγγες διπλού κλάδου (Συνολικό Μήκος 18,3 χλμ)
• 146 Γέφυρες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις
• 88 Διαβάσεις Πανίδας


Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Αλλάζει η Ελλάδα με τους νέους αυτοκινητόδρομους


           Σε «αγώνα δρόμου» έχει μετατραπεί η ολοκλήρωση των τελευταίων τμημάτων στα μεγάλα έργα τω σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, με την Ελλάδα να αποκτά στο επόμενο τρίμηνο ένα από τα πληρέστερα δίκτυα οδικών αξόνων στην Ευρώπη, συνολικού μήκους άνω των 900 χλμ. Μικρή ανάσα αναμένεται να δοθεί στους οδηγούς τον επόμενο μήνα, με την παράδοση σε κυκλοφορία και του τμήματος Κιάτο - Ξυλόκαστρο, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους μηχανικούς του έργου της Ολυμπίας Οδού, εντός της προθεσμίας θα έχουν παραδοθεί όλα τα τμήματά της, ώστε να είναι έτοιμη για χρήση στους κυρίως άξονές της. Η Ολυμπία Οδός συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Αθήνα με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται μια σειρά από σημαντικές επεκτάσεις στους οδικούς άξονες, με κορύφωση το ερχόμενο Πάσχα σε πλήθος σημείων ανά την Ελλάδα.

Ολυμπία Οδός
      Από τον ερχόμενο Μάρτιο, ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος θα προσφέρει αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, ενισχύοντας τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή. Η συνολική πρόοδος κατασκευής στο τμήμα Κόρινθος - Πάτρα στο τέλος Νοεμβρίου 2016 αγγίζει το 88%, ενώ τα μεγάλα και δύσκολα από τεχνικής απόψεως έργα όπως σήραγγες, γέφυρες και lane cover βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σήμερα, στην Κορίνθου - Πατρών είναι εγκατεστημένα έξι εργοτάξια, που ενεργούν σε συνολικά 20 εργοταξιακές ζώνες, και σ' αυτά απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι. Από την ημέρα Έναρξης Παραχώρησης, τον Αύγουστο του 2008, μέχρι και σήμερα οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, με το συνολικό αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων να παρουσιάζει σημαντική μείωση, της τάξης του -60% (13 θανατηφόρα ατυχήματα το 2016 έναντι 33 το 2008).
          Η Ολυμπία Οδός είναι το μοναδικό έργο που κατασκευάζεται σε παράλληλες συνθήκες κυκλοφορίας στο 85% του δρόμου, καθιστώντας το έτσι ένα από τα δυσκολότερα έργα που γίνονται σήμερα στη χώρα. Η διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού είναι σε άλλα σημεία μονόπλευρη και σε άλλη αμφίπλευρη. Τα 380 μεγάλα τεχνικά έργα (σήραγγες, γέφυρες, άνω και κάτω διαβάσεις κ.ά.) της Κορίνθου - Πατρών πέρα από το ότι αποτελούν θεαματικές κατασκευές, θα συμβάλουν στην ασφαλή και ταχεία μεταφορά. Σημαντικά είναι όμως -αν και λιγότερο θεαματικά- τα πάνω από 400 έργα αντιστήριξης καθώς και η πυκνότητα των κόμβων. Στο τμήμα αυτό κατασκευάζονται 12 σήραγγες συνολικού μήκους 16 χλμ. Οι τέσσερις από αυτές, μήκους 8,2 χλμ., αποτελούν ένα σύμπλεγμα σηράγγων στην περιοχή της Παναγοπούλας, μεταξύ Αιγίου και Ρίου. Εκεί κατασκευάζεται και η μεγαλύτερη σήραγγα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 4 χιλιομέτρων, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα. Το σύμπλεγμα των σηράγγων της Παναγοπούλας είναι μια κατασκευαστική επιτυχία καθώς λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής χρειάστηκαν ειδικές μελέτες για την κατασκευή τους.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

          Στις αρχές της εβδομάδας, ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε το πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση και παράδοση της Παράκαμψης Τεμπών και Πλαταμώνα, τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου στην κυκλοφορία. 
Η υπογραφή έρχεται μετά από εισήγηση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη από την Διευθύνουσα Υπηρεσία Κατασκευής Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου-Βορείου Ελλάδος και αποτελούσε το τελευταίο εμπόδιο στην κατασκευή του έργου.
          Στο τέλος Μαρτίου 2017, θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα 25 χλμ που περιλαμβάνει την μεγαλύτερη οδική Σήραγγα της Ελλάδας και των Βαλκανίων, δηλαδή τη Σήραγγα Τεμπών μήκους 6 χλμ, και ακόμα δύο Σήραγγες 2 χλμ (πάλι στα Τέμπη) και 3 χλμ στον Πλαταμώνα. Επίσης θα λειτουργήσουν τα 14 χλμ ανοιχτής οδοποιίας που είναι μεταξύ των Σηράγγων αλλά και στην ένωση του έργου με την Εθνική Οδό στον Ευαγγελισμό και τη Σκοτίνα. Με την παράδοση του τμήματος αυτών των 25χλμ. και μετά από έργα 30 και πλέον ετών, κλείνει ο κύκλος και ο βασικός οδικός άξονας της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη μήκους 500χλμ. θα είναι σε όλο του το μήκος κλειστός αυτοκινητόδρομος. Το τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα θα διανύεται σε περίπου 12 λεπτά γρήγορης ασφαλούς οδήγησης αντί για 30 λεπτά σήμερα, δηλαδή περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα ενώ το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διανύεται σε περίπου 4 ώρες. Τα πρώτα έργα αναβάθμισης είχαν ξεκινήσει την δεκαετία του 1980 και αφορούσαν τμήματα που ξεκινούσαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ

Στα 100 λεπτά Αντίρριο - Γιάννενα
          Έτοιμη μέχρι το Μάρτιο του 2017 θα είναι και η Ιόνια Οδός, καθιστώντας συντομότερα και ασφαλέστερα τα οδικά ταξίδια στη δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο 196 χιλιομέτρων, από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου μέχρι την πόλη των Ιωαννίνων. Με δύο παρεμβάσεις και την παράδοση μικρών τμημάτων του δρόμου η διαδρομή Ιωάννινα - Αντίρριο στο προσεχές διάστημα θα μειωθεί ριζικά ο χρόνος της διαδρομής. Πρόκειται για δυο μεγάλα τμήματα από Κουβαρά μέχρι Αμφιλοχία και από Φιλιππιάδα ως Γιάννενα, συνολικού μήκους 105 χλμ. Υπολογίζεται ότι μαζί με την παράκαμψη του Αγρινίου ο χρόνος της διαδρομής αυτής θα μειωθεί κατά σχεδόν μια ώρα, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου τον Μάρτιο του 2017 το ταξίδι από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ως τα Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά, την ώρα που σήμερα απαιτούνται τρεις ώρες! Σε όλο το μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν τέσσερις σταθμοί διοδίων. Ο πρώτος (με κατεύθυνση από Πάτρα προς Ιωάννινα) αμέσως μετά τη σήραγγα της Κλόκοβας, ο δεύτερος στο Αγγελόκαστρο, ο τρίτος στο Μενίδι και ο τέταρτος στο Τέροβο.

Αυτοκινητόδρομος Μορέα

Αυλαία με τον περιμετρικό δακτύλιο Καλαμάτας
          Η Πελοπόννησος συνεχίζει ενεργά τη σταδιακή ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που αναπτύσσονται στη χώρα, με αυλαία να ρίχνει ο Περιμετρικός δακτύλιος της Καλαμάτας μήκους 11,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί και το τελευταίο κομμάτι του Μορέα. Σε πρώτη φάση, στο τμήμα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, δόθηκαν σε κυκλοφορία τα 7,5 χλμ από την Θουρεία Μεσσηνίας έως τον κόμβο της Καλαμάτας και στην συνέχεια αναμένονται τα υπόλοιπα από τον κόμβο της περιοχής έως το τέλος του δρόμου. Με την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, πέφτει η αυλαία στον αυτοκινητόδρομο μήκους περίπου 200 χλμ., μαζί με τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη, τον μοναδικό αυτοκινητόδρομο εξ ολοκλήρου «ελληνικών συμφερόντων». Στην εταιρεία παραχώρησης το 71,6% ελέγχει η Άκτωρ, το 15% η J&P Αβαξ, η οποία μπήκε εκ των υστέρων στο έργο, τηρώντας την αρχική συμφωνία που φαίνεται να υπήρξε για τον οδικό άξονα και το 13,3% η Ιντρακάτ.
          Ο Μορέας είναι από τις πρώτες παραχωρήσεις που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2007 ακολουθώντας μια ικανοποιητική πορεία. Το παράδοξο ήταν ότι το έργο σταμάτησε σε διαφορετικό χρόνο από τους άλλους αυτοκινητόδρομους και χρειάστηκε αναθεώρηση της σύμβασης για να ξεμπλοκάρει πέρυσι τον Δεκέμβριο. Το Δημόσιο μάλιστα χορήγησε πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ στις τράπεζες με τη διασφάλιση ότι τα δάνεια της εταιρείας παραχώρησης θα μπορούν να εξοφληθούν, ακόμη και αν υποχωρήσει η κυκλοφορία του δρόμου. Είχε προηγηθεί στα μέσα του καλοκαιριού η ολοκλήρωση του Λεύκτρο - Σπάρτη που είχε εγκαινιαστεί από τον υπουργό υποδομών και η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας. Με την παράδοση της Περιφερειακής Καλαμάτας, ολοκληρώνεται πλήρως ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας, πρώτος από τους συνολικά 5 αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Κεντρική Οδός - Ε65

Ετοιμο το τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα
          Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ξεκινάνε οι κατασκευαστικές εργασίες στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος Ε65 Λαμία - Ξυνιάδα, ενώ το Μάρτιο του 2017 ολοκληρώνεται το έργο με σύμβαση παραχώρησης που αφορά στο τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα, στο οποίο το τελευταίο διάστημα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες κατασκευής, χάρις στις συστηματικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να επιλύσει μια σειρά εκκρεμοτήτων και εμπλοκών που εμπόδιζε την απρόσκοπτη πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών. Ο Ε65 στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι έτοιμος και απομένει ένα 10% για να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με αποτέλεσμα τον Μάρτιο η Θεσσαλία να έχει το κεντρικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου, όπως συμβατικά ορίζεται μετά την αναθεώρηση. Μετά από απόφαση της Διυπουργικής προχωρά η ανάθεση του πρώτου τμήματος για να υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία, ενώ ολοκληρώνονται στους πρώτους μήνες του 2017 η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπορέσει να προχωρήσει και το Βόρειο τμήμα του Ε65.

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε το πρώτο τμήμα
Κάθετος άξονας Εγνατίας Οδού Ξάνθη - Σύνορα

             Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Ξάνθη - Εχίνος - ΕλληνοΒουλγαρικά Σύνορα: «Δημάριο -Σύνορα (χ.θ. 8+172- χ.θ.16+147) - Κατασκευή του υποτμήματος από χ.θ. 9+660 έως χ.θ.12+820». Πρόκειται για ένα έργο με μήκος 3,16χλμ που περιλαμβάνει και την κατασκευή της Σήραγγας Συήνης. Το έργο έχει κόστος 18.627.600 ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τραβώντας το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών της χώρας. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται μέχρι το τέλος του 2020 ενώ στο έργο περιλαμβάνονται και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020.
     Ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού, Ξάνθη - Εχίνος - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα, είναι συνολικού μήκους 49χλμ. και ανήκει στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο. Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή του υποτμήματος, μήκους 3,16 χλμ.( χ.θ. 9+660 έως χ.θ. 12+820), του τμήματος Δημάριο - Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συνολικού μήκους 8 χλμ. (από χ.θ. 8+172 έως χ.θ. 16+147). Η κατασκευή του τμήματος Δημάριο - Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα με διατομή 7,5μ / 10,5μ εκπληρώνει του στόχους της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για την υλοποίηση του διασυνοριακού άξονα Ξάνθη - Εχίνος - Rudozem - Plovdiv. Στο φυσικό αντικείμενο του παρόντος έργου επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή τεσσάρων γεφυρών και της μονής αμφίδρομης) σήραγγας Συήνης.Στο έργο επίσης περιλαμβάνονται οι απαραίτητες δαπάνες για απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ), καθώς και δαπάνες διαχείρισης και επίβλεψης.


Χωρίς Πολεοδομικό Σχεδιασμό η Μισή Ελλάδα


          Χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό εξακολουθεί να βρίσκεται περισσότερη από τη μισή Ελλάδα. Στα 17 χρόνια που ίσχυσε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο για την εκπόνηση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων ολοκληρώθηκε μόλις το 16% των μελετών που ανατέθηκαν, ενώ ακόμα 31% βρίσκεται σε εξέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο γενικό πολεοδομικό σχέδιο εγκρίθηκε... 10 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου! Με το δε ισχύον εδώ και μια διετία πλαίσιο, που βρίσκεται υπό τροποποίηση, δεν εγκρίθηκε κανένα νέο πολεοδομικό σχέδιο, αφού δεν είχαν καθοριστεί οι απαραίτητες προδιαγραφές.
          Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα μας παραμένει δύσκαμπτος, πολύπλοκος, δυσλειτουργικός και με μικρή εφαρμοσιμότητα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που εκπόνησε στέλεχος της διοίκησης, η αρχιτέκτων Σουλτάνα Βεζυριαννίδου (η οποία εργάζεται στη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης) και η οποία έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια για τον χωρικό σχεδιασμό. Η μελέτη εξετάζει το κατά πόσον εφαρμόστηκε ο ν. 2508, που διαδέχθηκε την Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης του Τρίτση (ν. 1337/83) και καθόρισε τον πολεοδομικό σχεδιασμό στη χώρα μας από το 1997 έως το 2014. Η μελέτη αφορά όλη την Ελλάδα εκτός Αττικής, λόγω των διαφορετικών μητροπολιτικών χαρακτηριστικών της περιφέρειας, σε συνέχεια αναλόγων μελετών του Τεχνικού Επιμελητηρίου (2004, 2009).
          Ας δούμε λοιπόν πόσο προχώρησε ο πολεοδομικός σχεδιασμός στα 17 χρόνια εφαρμογής της νομοθεσίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόλις το 16% των δημοτικών ενοτήτων της χώρας απέκτησε εγκεκριμένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) ή σχέδιο χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοιχτής πόλης (ΣΧΟΟΑΠ). Ακόμα 31% της χώρας έχει μελέτες σε εξέλιξη, σημαντικό μέρος των οποίων πρέπει να ολοκληρώνεται λόγω της χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ (η μελέτη επικαιροποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015). Ετσι, το 53% της χώρας, δηλαδή 481 δημοτικές ενότητες, παραμένει χωρίς κανένα ειδικό χωρικό σχεδιασμό (δηλαδή η οικιστική/πολεοδομική εξέλιξη των περιοχών αυτών απλά προχωρεί με βάση τους γενικούς κανόνες της νομοθεσίας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής). Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο γενικό πολεοδομικό σχέδιο (αυτό της Σητείας Κρήτης) χρειάστηκε 10 χρόνια για να μελετηθεί και να εγκριθεί.
             Αντίθετα, η νομοθεσία του Αντώνη Τρίτση ήταν πιο αποτελεσματική και συνεκτική, αλλά με διαφορετική στόχευση. Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, στα 14 χρόνια που ίσχυσε ο ν.1887/83 εγκρίθηκαν 395 γενικά πολεοδομικά σχέδια, το 94% των μελετών που είχαν ανατεθεί.
       Ενώ το υπόλοιπο 6% (24 μελέτες) ολοκληρώθηκε την επόμενη οκταετία (1997-2005). Το πρώτο ΓΠΣ, μάλιστα, εγκρίθηκε μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφιση της νέας νομοθεσίας. Τη σημαντικότερη πρόοδο στην ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού πέτυχε στα 17 χρόνια εφαρμογής του ν. 2508 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ολοκληρώθηκε το 40% των γενικών πολεοδομικών σχεδίων. Ακολουθούν η Κρήτη με 27% και η Στερεά Ελλάδα με 24%. Σε τέσσερις από τις 12 περιφέρειες (Πελοπόννησος, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο και Ηπειρος) ο σχεδιασμός προχώρησε σε χαμηλό ποσοστό (10-16%). Ενώ σε πέντε από τις 12 περιφέρειες και συγκεκριμένα στο Νότιο Αιγαίο, το Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπήρξε προφανής αδιαφορία, καθώς ο σχεδιασμός προχώρησε στο 0-4% των περιοχών (μόλις 6 μελέτες σε σύνολο 284 δημοτικών ενοτήτων).
           Από τα αστικά κέντρα (υπενθυμίζεται, εκτός Αττικής) που αποτελούν έδρες περιφερειών, μόλις τέσσερα έχουν εγκεκριμένα γενικά πολεοδομικά σχέδια: η Πάτρα, η Λάρισα, η Λαμία και η Μυτιλήνη, ενώ ακόμα τέσσερα είχαν σε εξέλιξη μελέτες (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη και Τρίπολη).
          Πολύ σοβαρή είναι η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού στα νησιά. Εκτός από την Κρήτη, στην οποία το 61% των δημοτικών ενοτήτων έχει ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, και την Εύβοια, όπου έχει σχεδιασμό το 81%, στα υπόλοιπα νησιά ο σχεδιασμός δείχνει ανύπαρκτος. Σύμφωνα με τη μελέτη, εγκεκριμένα ΓΠΣ έχουν μόνο η Ικαρία, η Λέρος και η Σκύρος.




Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Το αέριο θα φτάσει μέσα στο 2017 σε Τύρναβο, Ελασσόνα, Καλαμπάκα και Βελεστίνο


        Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΕΠΑ Θεσσαλίας και συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κλεάνθης Σιαμπάκος, ο Αναπ. Γενικός Διευθυντής κ. Λεωνίδας Μπακούρας και ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, συζητήθηκαν οι επιμέρους λεπτομέρειες για την έναρξη των απαιτούμενων ενεργειών με σκοπό την τροφοδότηση του Τυρνάβου από το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων ανακοινώσεων της εταιρείας για το επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής στη Θεσσαλία την περίοδο 2017 – 2021.
          Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Κλεάνθης Σιαμπάκος, σημείωσε ότι η ΕΠΑ Θεσσαλίας, τηρώντας πάντα το νομικό & ρυθμιστικό πλαίσιο, προχωρά από 01/01/2017 με απόλυτο σεβασμό στην υλοποίηση των διατάξεων της νομοθεσίας για το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό. Επίσης αναφέρθηκε στο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας από το 2017 έως το 2021. Ο Δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, καθώς οι πολίτες του Τυρνάβου θα μπορούν να απολαμβάνουν ένα καύσιμο οικονομικό, πρακτικό και  φιλικό προς το περιβάλλον. Παράλληλα υπογράμμισε ότι μετά από  μια προσπάθεια τριών ετών η πόλη του Τυρνάβου μπαίνει σε τροχιά ενεργειακού πολιτισμού.   Τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι πολύ σημαντικά και θα υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα καθώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας.
         Στις επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με την τροφοδότηση της περιοχής του Τυρνάβου αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής κ. Μπακούρας Λεωνίδας όπου τόνισε ότι  αναμένεται στο επόμενο διάστημα η έναρξη των ενεργειών λήψης αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ακόλουθα, η έναρξη της κατασκευής του δικτύου χαμηλής πίεσης 5,97 χιλιομέτρων που θα πραγματοποιηθεί το Β’ εξάμηνο του 2017. Αναφορικά με το επενδυτικό πρόγραμμα ο κ. Μπακούρας ανέφερε ότι προγραμματίζεται για την περίοδο 2017-2021 η κατασκευή νέων δικτύων φυσικού αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές της Θεσσαλονίκης & της Θεσσαλίας, συνολικού μήκους πάνω από 438 km και ύψους επενδύσεων άνω των 90,7 εκατ. €.
        Προβλέπεται η ίδρυση της ενιαίας Εταιρίας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας και μίας νέας Εταιρίας Παροχής Αερίου πανελλαδικής εμβέλειας για τη δραστηριότητα της Προμήθειας, οι οποίες εκτός από διαφορετικά νομικά πρόσωπα θα είναι και λειτουργικά διαχωρισμένες, όπως σε ότι αφορά τα κτίρια, την εταιρική ταυτότητα και το ανθρώπινο δυναμικό. Στο ανωτέρω πλαίσιο, η υπό ίδρυση ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας), συνέταξε το πενταετές Επενδυτικό Πρόγραμμα για την περίοδο 2017-2021, σε συνέχεια των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφορικά με την έγκριση του Κανονισμού Τιμολόγησης Βασικής Δραστηριότητας Διανομής και με την έγκριση Τιμολογίου για την Χρέωση της Βασικής Δραστηριότητας Διανομής Φυσικού Αερίου του Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Θεσσαλίας, σε δύο διακριτές Περιουσιακές Βάσεις.
      Ειδικά στη Θεσσαλία προβλέπεται εντός της πενταετίας η κατασκευή νέων δικτύων μήκους 184 km με ύψος επενδύσεων 32,1 εκατ. €.

          Οι νέες  περιοχές ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, οι οποίες αναμένεται να τροφοδοτηθούν εντός του 2017 είναι: ο Τύρναβος, η Ελασσόνα, η Καλαμπάκα και το Βελεστίνο.

          Για την περίοδο 2018-2021 ο προγραμματισμός της εταιρείας στοχεύει στην τροφοδότηση των περιοχών: Αγιάς, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου, Δήμου Τεμπών, Νέας Αγχιάλου και Φαλάνης. Για την τροφοδότηση απομακρυσμένων περιοχών και μεμονωμένων δυνητικών πελατών, προβλέπεται η χρησιμοποίηση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), καθώς ήδη στο Δίκτυο Διανομής της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας έχουν συνδεθεί και τροφοδοτηθεί οι σταθμοί συμπίεσης της ΔΕΠΑ και ιδιωτών προμηθευτών.




Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Μέχρι τέλη Γενάρη και με μειώσεις προστίμων ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

          Μέχρι τέλος Γενάρη θα έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες οικιστές και στην Κρήτη αφού προβλέπει μειώσεις προστίμων.  Όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο ΣΚΑΙ Κρήτης ο βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης μέχρι το τέλος του μήνα κατατίθεται στη βουλή ο νεος νομος για τα αυθαίρετα και ως το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ψηφιστεί.
          Στο νέο νόμο περιλαμβάνονται μειώσεις στα πρόστιμα ενώ έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις που προέκυψαν από τη διαβούλευση. Όπως ξεκαθάρισε ο βουλευτής αν κάποιος υπαχθεί τώρα στον παλιό νόμο και δώσει ένα ποσό για να ξεμπλοκάρει ο τραπεζικός του λογαριασμός διατηρεί το δικαίωμα να υπαχθεί και στο νέο νόμο με το ποσό που κατέβαλε να αφαιρείται από το μειωμένο πρόστιμο.


Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ενεργοποιούνται το Ταμείο Εξοικονομώ και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

          Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εντάσσονται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με συνολικό διαθέσιμο προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.
          Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η χρηματοδότηση με την εκταμίευση εγκεκριμένης προκαταβολής, η οποία αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των πόρων που θα διατεθούν μέσω του ΕΣΠΑ. Το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας δράσης «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για την ενίσχυση παρεμβάσεων που αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών. Η ενίσχυση θα αφορά είτε την επιχορήγηση των ωφελούμενων είτε την επιχορήγηση σε συνδυασμό με άτοκο ή χαμηλότοκο δάνειο.
               Για το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ θα διατεθούν 68 εκατ. ευρώ για την καταβολή δανείων από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) προς ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ κατ' οίκον ΙΙ» θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 248 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 και τα υπόλοιπα από ιδιωτικές συμμετοχές.
        Στόχος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ είναι η παροχή επιχειρηματικών δανείων και εγγυήσεων από το ΕΤΕΑΝ σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι κυρίως πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες υπό σύσταση και υφιστάμενες επιχειρήσεις. Σκοπός του Ταμείου είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη δυναμικών, καινοτόμων και εξωστρεφών σχημάτων. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ. Η συνολική ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή των τραπεζών.
                   Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» θα αναζωογονήσει τον πολύπαθο κατασκευαστικό κλάδο, ενώ το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα προσφέρει πολύ σημαντική ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Χαρίτσης. Πρόσθεσε ότι σε συνδυασμό με το νέο Ταμείο Συμμετοχών, που για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί στην ελληνική οικονομία, εντός χρονοδιαγράμματος και αυτό, μέσα στον Δεκέμβριο, θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία συνολικά 2 δισ. ευρώ.


Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Μέσα στο Δεκέμβριο η ανάθεση του Ε65 (Λαμία – Ξυνειάδα)

          «Το έργο Λαμία - Ξυνειάδα θα ανατεθεί μέσα στο Δεκέμβριο. Τους πρώτους μήνες του 2017 θα ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι θα ζορίσουμε πάρα πολύ τους παραχωρησιούχους, ώστε μέχρι το 2020 να έχει ολοκληρωθεί». Τα παραπάνω δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καρδίτσα. Ο κ. Σπίρτζης επιθεώρησε την εξέλιξη και την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών του έργου του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, και συγκεκριμένα στον κόμβο της Ανάβρας.
            «Ο Ε65 στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι έτοιμος. Μένει ένα 10% για να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων» ανέφερε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο υπουργός. «Τον Μάρτιο, η Θεσσαλία θα έχει το κεντρικό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου, όπως συμβατικά ορίζεται μετά την αναθεώρηση. Εμείς μέσα στο Δεκέμβριο, μετά την απόφαση της Δυιπουργικής, προχωράμε την ανάθεση του πρώτου τμήματος για να υπάρχει επιτέλους ένας αυτοκινητόδρομος που να συνδέει την ΠΑΘΕ με την Εγνατία, και ολοκληρώνουμε τους πρώτους μήνες του 2017 τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να μπορέσει να προχωρήσει και το Βόρειο Τμήμα του Ε65».
            Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο δρόμος αυτός, «θα δώσει ανάσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, την απαραίτητη σύνδεση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, και προφανώς όλα τα πλεονεκτήματα για τη μεταφορά των προϊόντων της ενδοχώρας μας προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα λιμάνια, και βέβαια προς το σιδηρόδρομο, μιας που το ίδιο διάστημα ολοκληρώνεται και η σιδηροδρομική ΠΑΘΕ».
Τέλος, ο κ. Σπίρτζης, αναφερόμενος στα διόδια, διευκρίνισε πως στόχος του υπουργείου είναι «να μπουν και στον Ε65 αναλογικά διόδια το 2017, και βέβαια όταν ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος σε ένα ενιαίο, αναλογικό και ηλεκτρονικό σύστημα για όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, για να μπορέσουμε να έχουμε και την κοινωνική του πολιτική που πρέπει να έχουμε για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά και για να φύγουμε από το ανατολίτικο μοντέλο των μετωπικών διοδίων και να γίνει και στη χώρα μας, ό,τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη».