Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Αλλάζει πλήρως μορφή το κτηματολόγιο


          Την δημιουργία ενός νέου κρατικού οργανισμού που θα παντρέψει τα κτηματολογικά γραφεία με τα υποθηκοφυλακεία και θα αναλάβει την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου προβλέπει ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός, "κρατικοποιώντας" μία ανώνυμη εταιρεία, όπως ήταν μέχρι σήμερα η ΕΚΧΑ. Το σχέδιο, που βασίζεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο Κτηματολόγιο από την ΕΕ, επιβεβαίωσε χθες, ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε με το σωματείο εργαζομένων της «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ).
      "Ο ενιαίος φορέας, που θα αναλάβει το κρίσιμο για τη χώρα αναπτυξιακό έργο, θα είναι μετεξέλιξη της Ανώνυμης Εταιρίας, θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας", τόνισε μεταξύ άλλων. Όπως αναφέρθηκε ο νέος φορέας θα βρίσκεται στην εποπτεία του ΥΠΕΝ και θα προκύψει από τη συγχώνευση των υφιστάμενων Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων.
            Έτσι κλείνει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για την τύχη των 400 υποθηκοφυλακείων του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο έχει καταρτίσει σχέδιο για την αναδόμησή τους που έχει περάσει από το στάδιο της διαβούλευσης. Είναι όμως βέβαιο ότι θα ανοίξει ένας καινούριος κύκλος, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος σχεδιασμός στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου. Μολονότι το σχέδιο είναι στα χαρτιά, χωρίς να είναι σαφείς οι βασικές του λεπτομέρειες, ωστόσο η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται ότι με αυτή την μορφή δύσκολο μπορεί να περπατήσει το έργο και ειδικά στους χρόνους που ευαγγελίζεται η ΕΚΧΑ και οι θεσμοί (2020).
          Οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα, είναι ιδιαίτερα σύνθετες, ικανοποιούν όμως μία απαίτηση των δανειστών που ήταν να οριστικοποιηθεί η δομή του κτηματολογίου. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο μέχρι τον Μάρτιο ώστε μέσα στο καλοκαίρι να μπορεί να συγκροτηθεί η δομή του νέου φορέα. Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που παραδόθηκε στην ΕΚΧΑ μέσα στο Νοέμβριο, περιγράφονται όλα τα βήματα για την νέα δομή του κτηματολογίου, προτείνεται η δημιουργία κυβερνητικής επιτροπής με πρόεδρο Ανώτατο Δικαστή που θα εποπτεύσει την πορεία του κτηματολογίου αλλά και η επιλογή μάνατζμεντ από την αγορά με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές αμοιβές.
        Το σχέδιο, προτείνει να συγχωνευτούν σε 19 τα κτηματολογικά γραφεία, ενσωματώνοντας 398 υποθηκοφυλακεία και πάνω από 100 μεταβατικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Κατά πληροφορίες θα υπάρχει ένα ενδιάμεσο στάδιο που τα γραφεία θα είναι 77. Πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση μετακίνησης εργαζομένων καθώς στο νέο ενιαίο φορέα, αναφέρεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού ότι θα ενταχθούν περίπου 790 εργαζόμενοι από 1.466 που είναι σήμερα ενώ μνημονεύονται διαδικασίες αποζημιώσεων, κάτι που σημαίνει ότι προβλέπεται συρρίκνωση του προσωπικού. Η Παγκόσμια Τράπεζα, θεωρεί κρίσιμα σημεία για την πορεία του κτηματολογίου την χρηματοδότηση του έργου, στην οποία θα προστεθούν στο εξής και τα έσοδα από τα υποθηκοφυλακεία, την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων και την κύρωση των δασικών χαρτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου